Namnlista.se - skapa namninsamlingar och namnlistor

Margarin? Nej tack!

Ta bort margarin i våra skolor eller erbjud åtminstone alternativ för de som vill undvika kemikaliesmörjan!

Här kommer belägg för att visa på att margariner inte är mat pga att det är hälsovådligt och dessutom bidrar till regnskogskövlingar!

Först är mättat fett skadligt?:
Naturligt och obearbetat fett är inte skadligt, varken mättat eller omättat. Skadliga fettsyror uppstår däremot när man steker i instabila växtoljor, eller när industrin bearbetar (härdar) dem för att tillverka margarin och stekoljor. ”Då får vi fett som dödar”, Udo Erasmusen (välkänd fettforskare)
Enligt de som tror att man ska undvika mättat fett beror detta på att det ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Detta har motbevisats flera gånger om och här är en artikel ur läkartidningen om kolesterolmyten http://www.lakartidningen.se/engine.php?articleId=14567
http://www.dagensmedicin.se/nyheter/2010/08/31/bakslag-for-hjartvanligt-m/index.xml

Dessutom blir fett som härdas till stor del mättat och man använder ofta palmolja som ÄR mättat!

Se gärna "Underkastelsen" av Stefan Jarl där vi blir varse om att vi på alla sätt måste få ner användningen av kemikalier.
Matolja och margarin är de baslivsmedel i Sverige som innehåller de högsta halterna PAH som är en grupp cancerframkallande polycykliska aromatiska kolväten som det blev stort ståhej om 2001-2002 när de hittades i olivolja. Detaljerna har gått till olivoljehistorien, inte margarinhistorien, trots att margarin innehåller 15 gånger mer än olivolja. Livsmedelsverket som slog larmet om olivoljorna vill inte ge uppgifter om halterna i svenska margariner. Av den cancerframkallande polycykliska aromatiska kolväten (PAH) får genomsnittssvensken i sig många gånger mer via margarin än från t. ex. den skandaliserade olivoljan.
Konsumentorganisationer är tveksamma till Livsmedelsverkets försäkringar om att inga rester av lösningsmedel finns kvar i oljetankar och oljor, och har uppmanat till margarinbojkott.
http://www.konsumentsamverkan.se/11verk/kampanj/saker/becelproa.htm
Lösningsmedel som "drar ut" oljan ur frön etc. är vanligen extraktionsbensin eller hexan. De oljor som framställs av fett- och oljeindustrin skall användas inte bara till margarin och för konsumtion, de skall användas också för tillverkning av exempelvis målarfärger och kosmetika. Därför måste oljorna genomgå en raffineringsprocess som har till avsikt att ta bort färg, lukt och smak. Sedan kan man genom tillsats av färgämnen samt parfym/aromämnen få den färg, smak och lukt man vill.
Vad händer vid härdning? Man tar en flytande olja som består av omättat fett. Först tas en rad nyttiga ämnen som antioxidanter bort med hjälpa av natronlut, fosforsyra, blekmedel och deodorisering för att kunna härda. Denna kemiskt behandlade olja leds till en reaktor, där oljan reagerar tillsammans med nickelspån och vätgas. Då ändras formen på de omättade molekylerna och de blir mer eller mindre mättade, d.v.s. oljan blir fastare.

Det ökade intaget växtoljor är en orsak till för högt intag av omega-6 fettsyror gentemot omega-3 intaget vilket leder till ökade inflammatoriska tillstånd.

Transbindningarna i transfetter (delvis härdat) hindrar de fleromättade fettsyrorna linolsyra (omega-6) och linolensyra (omega-3) från att omvandlas till livsnödvändiga fettsyror som inte kan fås på annat sätt. Till vissa följder hör dålig tillväxt hos foster, hjärt-kärlsjukdomar, blodpropp och typ 2-diabetes.

Margariner har stark koppling till ökad risk för astma och allergier!
http://www.konsumentsamverkan.se/11verk/kampanj/saker/m-matfallergi.html

Margariner kopplas samman med ökad risk för cancer!
http://www.konsumentsamverkan.se/11verk/kampanj/saker/m-fettocancer.html

Många margariner innehåller palmolja vilket bidrar till regnskogsskövlingar.
http://www.wwf.se/source.php/1119527/wwf-1078459-1.pdf

Margarin är varken ett milö- eller hälsovänligt alternativ!

Läs mer på:
http://www.newsmill.se/artikel/2009/03/25/livsmedelsverkets-kostrad-ar-hopplost-enfaldiga

http://www.gunnarlindgren.com/matfett.html

Mvh Marina

Skriv under

Ditt namn:


Fyll i din e-postadress här om du vill börja prenumerera på erbjudanden*.

* Du kan när som helst säga upp prenumerationen med utskick från oss eller våra partners.


Tipsa dina vänner på Facebook om den här namninsamlingen!

Antal underskrifter: 596 st

De påskrivna namnen till denna lista visas inte enligt listskaparens önskemål.
Snart Halloween!
Köp maskeraddräkter och tillbehör här!

×

Snart Halloween!
Köp maskeraddräkter och tillbehör här!

×

Snart Halloween!
Köp maskeraddräkter och tillbehör här!

×
Creeper MediaCreeper