SVT stoppar hyllad dokumentär om terrorism. Skriv på och kräv att SVT visar "Watching the Moon at Night!"

Dokumentären ”Watching the Moon at Night”, som går på djupet med att förklara orsakerna till terrorism, stoppas av SVT trots att den visats i Sveriges riksdag och på en lång rad internationella filmfestivaler. Trots att SVT varit med och finansierat filmen, spelar de förmyndare och vägrar att visa den för oss licensbetalare. Och trots att förre FN-diplomaten och tidigare ordföranden i fredsforskningsinstitutet Sipri, Rolf Ekéus, sagt att ”Det är en fantastisk film som borde visas i FN och varhelst det är möjligt att visa den”, så anser inte SVT att svenska TV-tittare är mogna nog att sen den.

Filmen, som fått sin titel efter en dikt av nobelpristagaren Wislawa Szymborska, har gjorts av de båda filmarna Joanna Helander och Bo Persson. Den berättar om föräldrarna till en 22-årig svenska som dog i en bomb mot en nattklubb på Bali. Om en israelisk OS-fäktare som överlevde attacken mot israeliska OS-truppen i München 1972. Om en kvinna i New York som överlevde World Trade Center 2001. Om
pappan, vars bror och son som mördades på Nordirland. Om en algerisk kvinna vars familj slaktades. Om sonen till en man som dog då Gaddafi sprängde ett franskt passagerarplan över den afrikanska öknen. Om efterbörden till massmordet på norska Utöya.

På något sätt verkar "Watching the Moon at Night" besvära ledningen för SVT. Vad händer om dokumentären visas? Kommer Ryssland, Iran eller något annat land att förklara krig mot Sverige då? Knappast. Filmen belyser bland annat sambandet mellan anti-semitism och terrorism och mellan politisk jihadism och terrorism. Filmens skildring går bortom terrorismens stereotyper och schabloner. I stället för att peka ut terroristerna pekar man i riktning mot terrorismens ”faddrar”. Filmarna visar att vissa länders regeringar är aktiva när det gäller att ge terrorister en hjälpande hand. Men det är grävande journalistik och resultaten belyser bara en verklighet som de allra flesta redan känner till.

"Det hela är egentligen obegripligt. Men i den politiska korrekthetens Sverige får man tydligen inte koppla samman antisemitism, jihadism och terrorism så som filmen gör", skriver Anders Carlgren i Aftonbladet. Att SVT förbjuder denna film är ungefär lika korkat som att förbjuda svenska gymnasieklasser att besöka utrotningslägret Auschwitz med motiveringen att vi vill inte att någon ska bli arg på skolans rektor.

SVT! Sluta vara förmyndare för svenska TV-tittare! Visa dokumentären "Watching the Moon at Night! Alla som anser det bör skriva på denna lista!

Peter Ahlskog, Skellefteå och Korsholm

Dela på Facebook